suli ban 1

Ökoiskola


ÖKOHÍREK


A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA

MIÉRT ÖKO-ISKOLA?
„Aki nem tudja, mi a világ, azt se tudja, mi végre született.
A világot megismerni annyi, mint utadra rátalálni.”
/Tatiosz/

Iskolánk a "Mentoráló intézményi működés kialakítására" című pályázat minősítése alapján  a 2014/2015 tanévtől mentoralo intezmeny címet nyert el.

A január, iskolánkban a környezettudatos gondolkodás témahónapja volt. Ennek keretében pályázatot írtunk ki, melyben hulladékból, „kacatnak” minősülő anyagokból készíthettek gyermekeink újra értékes, használható tárgyakat.

Nagyon sok ötletes, elgondolkodtató és szép munka érkezett. Csoportban és egyénileg is alkothattak tanulóink. A tárgyakat kis kiállítás keretében csodálhatta meg mindenki. Még az óvodások is eljöttek megnézni nagyobb társaik munkáit.

A szavazatok elbírálása után a következő helyezéseket jutalmaztuk:

 

Madarak:        egyéni                                                            csoport

              I. Simon Keve 3. c                               I. Szigetlaki Júlia Lilla, Seregély Botond

             II. Simon Zselyke 2. a                         II. 2. b osztály

            III. Gyurik Pandora 3. c                        III. 1. d osztály

Etetők:             egyéni                                                            csoport

              I. Vajdics Fanni 1. a                             I. Rákóczy Bianka, Sallay Róza

             II. Szabadházi Dóra 1. a                      II. 4. b csoportja

            III. Teremi Csaba 1.e                            III. 1. c csoportja

            IV. Bertalan Tamás 4. a

Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett és bármilyen alkotással hozzájárult a kiállításhoz. Köszönet  mindazoknak akik a szavazatok számlálásában és a lebonyolításban segédkeztek.

Reméljük, hogy ezzel segíthetjük gyermekeink környezettudatos gondolkodásának kialakulását, fejlődését! Jövőre újra meghirdetjük pályázatunkat.

A pályázat műveiről készült fotók itt tekinthetők meg

 

 

 

„Aki nem tudja, mi a világ, azt se tudja, mi végre született. A világot megismerni annyi, mint utadra rátalálni.” /Tatiosz/

Iskolánk honlapján olvasható az idézet. Utunkra rátalálni? Igen, talán most sikerült. 2014. január elején egy várva várt levél érkezett intézményünk címére.

Ez állt benne:

Tisztelt Igazgató Asszony!

        Örömmel értesítem, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő Bizottság javaslatára Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár úr döntése értelmében az Ön iskolája elnyerte az

 

 

Örökös ÖKO iskola címet.

       

Tehát nem volt hiábavaló a sok program, tábor, kirándulás, szervezés, gyűjtés. Megérte a fáradság és a sok munka. Ez úton köszönet mindenkinek, aki segített abban, hogy ez megvalósuljon. A címet elnyertük és ennek szellemében haladunk tovább a kitűzött úton egy ígéretes, szép jövő felé.

                                                                                    

Erdőszegi Klára

                                                                                                   Az iskolai ÖKO program vezetője

oko01A 2010-es év egyik legnagyobb rendezvénye volt iskolánkban a GEO Action Day - egy, nap a biológiai sokféleségért. Május 22-én, több mint 90 diák részvételével szerveztük meg ezt az Európa szintű programot. Nagyon érdekes, tanulságos volt mindannyiunk számára.

Az eseményről olvashattunk a GEO magazin különböző számaiban. Íme néhány fénykép:

Bővebben...

Fontos a madárvédelem. (etetők és odúk kihelyezésével védjük, óvjuk a madarakat), kertészkedünk, szépítjük környezetünket., dekoráljuk a belső tereket, faliújságokat., múzeumlátogatásokat szervezünk...

Bővebben...

Arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen iskolánkban. A hulladékokat elkülönítve gyűjtjük. Szárazelem, műanyag flakon, kupak, papír, alumínium doboz. Minden tanteremben van külön papírgyűjtő láda. Évente 2-szer szervezünk papírgyűjtési akciót is.

Iskolánk 2010. júniusában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által meghirdetett pályázaton újabb három évre elnyerte az ÖKO-ISKOLA címet. Ennek hátterében nagyon sok célkitűzés, tervezés és munka húzódik. A program fő összetartói és irányítói nemcsak az iskolánkban működő öko-műhelyek, hanem a Zöldfülűek Klubja is. A Klubon keresztül jutnak el gyermekeinkhez a különböző pályázati felhívások, feladatok, információk, érdekes és változatos programok minden korosztálynak

Bővebben...