suli ban 1

Idén június 20-24-ig került megrendezésre az Ökotábor, 29 gyermek és 4 pedagógus részvételével.

Ebben az évben jutottunk el talán a legtöbb helyre. Változatos, érdekes programok színesítették meg napjainkat.

Hétfőn a Békás-tó élővilágával ismerkedtünk meg. Láttunk teknősöket, békákat, piócákat, csíkbogarakat, gőtéket...A tó gyönyörű volt. A gyerekek élvezték a vízvizsgálatot és az élőlények megfigyelését is.

Kedden az állatkertben jártunk. Etettünk pelikánokat, vízilovakat. Megnéztük egy elefánt fürdetését, ami egy magasnyomású mosóval a rácsokon keresztül történt. Voltunk 3D-s moziban, játszótéren, rovarlesen, lepkeházban...

Szerdán a Vendéglátóipari Múzeumba mentünk. Megnéztük a kiállítást, megtudtuk, hogy régen miként készítették és fagyasztották a fagylaltot. Készítettünk mi is banánból és csokoládéból. A fiúk jeget törtek a sorbethez, ami almából készült. Nagyon finom volt minden. Elfogyott egy szemig. Hazafelé végigsétáltunk a mezítlábas tanösvényen Remeteszőlősön. Talpunkat a legjobban a bazalt és a toboztörmeléken való járás viselte meg. A zenélő kút még a szomjunkat is oltotta a nagy melegben. Örkény István is gondoskodott a szórakoztatásunkról.

Csütörtökön az MTVA-ban jártunk. TV történeti áttekintést kaphattunk szóban és kisfilmen is. Megmutatták a régi kamerákat, felvevő pultokat, vezérlőszekrényeket, melye az évtizedek során méretben igen csak lecsökkentek. Bevittek minket az M4 SPORT stúdiójába, élőben láttuk a nagy focilabdát, az óriás kivetítőket, a nagy digitális asztalt, ahol megvitatják az éppen zajló eseményeket. Onnan sugározták a várva várt magyar sikereket is. Végigsétáltunk a jelmeztáron, láttuk Tenkes kapitány ruháját, Abigél kendőjét, Süsüt, a sárkányt, de még a sárkányfű-árust is. A TV Maci lábánál még fénykép is készült a csoportról. A program végén még forgattunk is. A csoport egyik része Híradót készített, a másik Időjárás-jelentést. Tanulságos volt.

Pénteken Szentendrén a Regional Environmental Centerbe és a Skanzenbe látogattunk el. A környezetvédelmi központban megmutatták a megújuló energia felhasználási lehetőségeit, a gépházat, a konferenciaközpontot, megvendégeltek bennünket pizzával és gyümölccsel. A hatalmas botanikus kertben pedig játszhattunk és lábat lógathattunk a szökőkútban. Az Árvácska Állatmenhely önkéntes dolgozói elmesélték az ott folyó munkákat, hoztak két aranyos kutyust is, amiket a gyerekek sétáltathattak is. Majd átmentünk a Skanzenbe, ahol az oskolában egy órás foglalkozás keretében mindenki írhatott palatáblára, olvashatott a régi szépírás tankönyveiből és a szigorú tanító úrnak is szót fogadhatott, mielőtt még a nádpálca előkerült volna.

Fáradtan és kimerülten érkeztünk haza minden nap, de annál több ismerettel és élménnyel gazdagabban. A buszon utazva délutánonként mindig elhangzott valaki szájából, hogy "ez volt a legjobb nap", vagyis mindegyik az volt.

Jövőre újra kalandra fel!

Köszönet az Önkormányzatnak a támogatásért, az intézményeknek a programokért és a segítő pedagógusoknak az odaadó munkáért.

Tanítóink: Balássy Dávid, Bertalanné Boros Kinga, Balássyné Angeli Tímea, Erdőszegi Klára

A táborban készült képek megtekinthetők itt: Öko-tábor 2016. június 20-24.